Vészvilágítás

A vészvilágító rendszer szerepe, LED szükségessége

Megváltozott az épületeink mérete, bonyolultabbá vált a térszerkezete, az ott tartózkodók száma, pedig megnőtt. Ezért egy tűzesetnél vagy egyéb vészhelyzet esetén életbevágóan fontossá válik a menekülés biztonságossá tétele. A vészvilágító és kijáratmutató rendszerek szerepe, és jelentősége ebben felbecsülhetetlen. Ez okból tartalékvilágítás / vészvilágítás létesítése az összes olyan létesítményben kötelező, amely nyilvános vagy ahol munkavállalók tartózkodnak.

A tartalékvilágítás két csoportra sorolható. Beszélhetünk szükségvilágításról és biztonsági világításról. A biztonsági világítást pedig további csoportokra bonthatjuk:

– kijárati utak biztonsági világítása

– pánik elleni világítás

– különösen veszélyes munkaterületek megvilágítása.

Biztonsági világítás: helységek menekülési útvonalainak használhatósága érdekében létesített tartalékvilágítás. Feladata, hogy egy zsúfolt területről a menekülési útvonal egyértelműen azonosítható és biztonságosan használható legyen.

Pánik elleni világítás: nagyon tömegforgalmú terek váratlan elsötétülésének esetén a pánik kitörésének megakadályozására, és a jelenlévők számára a megfelelő világítás biztosítására ahhoz, hogy olyan területre érjenek, ahonnan a menekülési útvonalon keresztül a helyszínt elhagyhatják.

A biztonsági jelzésnek a helység bármely pontjáról láthatónak kell lennie, és mutatnia kell a menekülő személyek részére az épület elhagyására alkalmas átjárókat és kijáratokat. Vészkijáratjelzés és a menekülési útvonal világítása két különböző feladat.

Hazai szabályozás alapja az OTSZ

A hazai szabályozás kiinduló pontja a Belügyminiszter 54/2014. (XII. 5.) BM rendelete az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról. A szabályzatban rögzített fogalmak közül a kiürítés, a kiürítési időtartam, a kiürítési terv, és a kiürítési útvonal fogalmai az iránymutatók.

Kérjen ajánlatot!