Az ESCO finanszírozás előnye, hogy a megrendelő önerő nélkül az energiahatékony rendszer és a hozzáértő üzemeltetés megtakarításaiból fizeti az ESCO vállalatot.

De mit jelent az ESCO?

Az ESCO egy betűszó, mely azt jelenti: Energy Serving Company (Energetikai szolgáltató vállalat) vagy Energy Saving Company (Energiamegtakarító vállalat).

Az ESCO konstrukció az 1900-as évek elejétől létező „francia találmány”, mely az 1980-as években az Európai Unióban újra erőre kapott. Az 1990-as évektől intenzíven terjedő konstrukció, melynek nagy előnye, hogy a megrendelő önereje nélkül energia- és költségmegtakarítást eredményez. A megrendelő a korszerű rendszernek és a hozzáértő üzemeltetésnek köszönhetően a megtakarításaiból fizeti ki az ESCO vállalatot.

Mi illetve ki az ESCO (Energetikai szolgáltató vállalat)?

Energetikai szolgáltató vállalat:  az a természetes vagy jogi személy, aki energetikai szolgáltatásokat nyújt és/vagy egyéb energiahatékonyságot javító intézkedéseket tesz a felhasználók berendezéseiben vagy helyiségeiben, és ezzel bizonyos fokú pénzügyi kockázatot vállal. A nyújtott szolgáltatás kifizetése (részben vagy egészben) az energiahatékonyság javulásának elérésén és az egyéb megállapodott teljesítménykritériumok teljesítésén alapul.

Az ESCO projekt konstrukció keretében a megrendelő és az ESCO vállalkozás az épületek hőszolgáltatásának biztosítására hosszú távú szerződést köt. A hőenergia-szolgáltató feladata a garantált hőszolgáltatáshoz szükséges beruházások megvalósítása és a beépített berendezések üzemeltetése a szerződésben meghatározott futamidő alatt. Az energiahordozó beszerzése és a fogyasztásnak megfelelően mért villamosenergia számlázása szintén az ESCO vállalkozás kötelezettségvállalásához tartozik. A szolgáltatási díjakon (alapdíj és villamos fogyasztási díj) felüli további költségek (mint pl. felújítás, karbantartás, javítás) nem terhelik ügyfeleinket.

Gyakori kérdések és válaszok az ESCO finanszírozással kapcsolatban:

 1. Mi az ESCO energiahatékonysági szerződés lényege?
  Az energiahatékonysági projekt keretén belül az ESCO társaság saját költségén felújítja és hosszú távon üzemelteti a létesítmény energetikai ellátó rendszerét. A rekonstrukció után az energiaellátó rendszer az eredetinél hatékonyabb módon üzemeltethető. A megrendelőnek nem kell önrésszel hozzájárulnia az energetikai ellátó berendezések finanszírozásához, azt teljes egészében az ESCO társaság finanszírozza. A felújított energiaszolgáltató berendezések az ESCO társaság tulajdonában maradnak a szerződés időtartama alatt. Az energiahordozó beszerzése az ESCO társaság kötelezettsége. Az ESCO energiahatékonysági szerződések átlagos időtartama 5 -20 év.
   
 2. Mit nyújt az ESCO energiahatékonysági szerződés Önnek?
  Az ESCO társaság átveszi a tervezést, az építést, az üzemeltetési és javítási kockázatot és az új berendezés finanszírozását egyaránt. Az energiaellátási és hőszállítási garancia a szerződés időtartama alatt biztosított. Valamennyi üzemeltetési feladat (karbantartás, üzemzavar-elhárítás, felújítás, hatósági mérés és bejelentés) az ESCO társaság feladata.

  A megrendelő az alábbi díjakat fizeti:
  1. Havi alapdíj -fix Ft/hónap – (a rendszer rendelkezésre állási költsége, üzemeltetési és karbantartási költsége, az üzemzavar elhárításának költsége és a szerződés időtartama alatti garancia díja) valamint
  2. Villamos fogyasztás (Ft/kwh) – a fogyasztás függvényében változik

 

 1. Hogyan finanszírozható a világítási berendezések rekonstrukciója?
  A rekonstrukció után az energiaellátó rendszer főként az elért energia- és működési költségmegtakarítás révén az eredetinél alacsonyabb költségekkel üzemeltethető. Az így elért költségmegtakarításból a berendezések rekonstrukciója finanszírozható.
     
 2. Mik az ESCO finanszírozás előnyei?
  – nincs szükség saját beruházásra, a pénzügyi forráshiánnyal rendelkezőknek kifejezetten előnyös konstrukció
  – a karbantartási tartalék kímélésre kerül
  – felszabadulnak források egyéb célokra, beruházásokra
  – nincs a futamidő alatt karbantartási, üzemeltetési és javítási költség
  – leírhatók az éves folyó költségek
  – az ingatlan értéknövekedése valósul meg saját beruházás nélkül
  – modern, egységes energetikai és műszaki megoldások születnek
  – környezetkímélő, megújuló energiaforrások is beépíthetőek
  – kisebb emisszió, és CO2-terheltség
  – csökkentett energiafogyasztás
  –  biztonságos, high-tech termékek kerülnek beépítésre
  – rugalmas, gyors, hatékony, biztonságos és kényelmes konstrukció, melynek felelősségét egy kézben az ESCO vállalkozás viseli
  – a megrendelt hőmérsékletet nyújtja az ESCO vállalkozás
   

Kinek ajánlott az ESCO szerződéskötés, az ESCO projekt?
– állami- illetve önkormányzati közigazgatás
– nagyobb lakóépületek, társasházak
– ipari telephelyek
– egészségügyi és oktatási intézmények
– sportlétesítmények
– egyházi intézmények
– távhőrendszert használó létesítmények

6. Mennyibe kerül az ügyfélre szabott ESCO konstrukció kidolgozása?

A helyszíni bejárás, az ESCO ajánlat és -szerződés

Mentés

Mentés

Mentés

Kérjen ajánlatot!